Se hur rökning påverkar människan. Gå på upptäcktsfärd i kroppen genom att trycka på plus- och minusknapparna. Då du flyttar på scrollern som finns mitt på sidan kan du jämföra skillnaderna mellan rökaren och ickerökaren.

 

Rökare

Rökarens hud ser inte frisk ut eftersom elastinfibrerna som har hand om hudens elasticitet går av lättare. Ett trött ansikte är inte intressant: bland de hundra mest populära profilbilderna på en dejtingsida för singlar fanns det bara två bilder på rökare.

Ickerökare

En ickerökares ansikte ser hälsosamt och välmående ut eftersom blodcirkulationen inte störs av ämnen som förstör hudens kondition. Att avstå från rökning fungerar som kosmetika: huden behålls frisk och attraktiv.

Rökare

Rökaren får lättare finnar. Rökning försvagar blodcirkulationen i de yttre vävnaderna, vilket i sin tur utsätter huden för infektioner. Rökaren drabbas oftare av en svårare acne än ickerökaren.

Ickerökare

Ickerökarens ansikte hålls lättare fri från finnar eftersom blodcirkulationen i de yttre vävnaderna fungerar som den skall. Då hålls även infektionerna i skick och finnarna försvinner snabbare.

Rökare

Rökaren får mer rynkor. Rökning förminskar både på hudens kollagen och elastin som är kända från tv-reklamerna. Utan de här ämnena tappar huden sin elasticitet och fasthet. Huden får rynkor.

Ickerökare

Ickerökaren har mindre rynkor. Enligt en undersökning har ickerökaren fem gånger mindre rynkor än en person som rökt en ask per dag under 25 år.

Rökare

Rökarens leende är gult. Tjäran fastnar i emaljens sprickor och färgar tänderna.

Ickerökare

Ickerökarens tänder är vackert vita och tjärfria. Tänderna drabbas av mindre tandsten än rökarens tänder. Att få tandstenen borttagen är ofta smärtsamt och otrevligt.

Rökare

Rökarens andedräkt luktar. Enligt en undersökning har till och med 20 procent av människorna lämnat sin partner på grund av rökning. En stinkis lockar inte.

Ickerökare

Ickerökaren stöter inte ut tobakshostans gröna slem eller tjärluktande andetag. I Käry-tidningens intervjuer sa flera kändisar att de helst kysser en ickerökare.

Rökare

Rökarens leende är gult. Tjäran fastnar i emaljens sprickor och färgar tänderna. Rökning och snusande kan även förorsaka muncancer.

Ickerökare

Då man inte röker, drabbas tänderna av mindre tandsten. Att få tandsten borttagen är ofta smärtsamt och otrevligt.  Risken för att få muncancer är fyra gånger mindre än då man röker.

Rökare

Rökare blir av med håret och blir gråare med större sannolikhet än andra eftersom tobakens gifter koncentreras ända upp till håret.

Ickerökare

Rökfria personer får oftast njuta av sin hårfärg och av större mängd av hår längre än rökare.

Rökare

En rökare är mer stressad än en ickerökare. Rökningens abstinenssymtom är nämligen en ständigt pågående nervositet. Uppfattningen om att rökning lugnar är med andra ord fullständigt felaktig.

Ickerökare

En ickerökare behöver inte stirra på klockan, trumma med fingrarna mot bordet och fundera på när man igen kan gå ut på en rökpaus. Den rökfria kan koncentrera sig på att leva i nuet.

Rökare

Bästa rökare, vi är ledsna men nagelexperterna håller inte med om att säsongens trendfärg är nikotingul.

Ickerökare

Ickerökare kan själva bestämma färgen på sina naglar. Naturlig eller målad i en fin färg, men i alla fall inte nikotingul.

Rökare

Rökarens lungor skadas och andningen försvåras. Rökaren orkar inte springa eller dyka lika långt som andra. Som äldre riskerar rökaren att drabbas av obstruktiv lungsjukdom, vilket i praktiken känns som att andas med händerna framför munnen och näsan.

Ickerökare

Ickerökarens lungor hålls funktionsdugligare än rökarens lungor. Ickerökarens lungor producerar mindre mängder slem och de utsätts för färre infektioner. Ickerökaren kan gå upp för våningshusets trappor även vid högre ålder, medan rökaren får andnöd redan halvvägs i trappuppgången.

Rökare

Den där obehagliga mörka klimpen som du ser här invid är lungcancer. Rökning orsakar nio av tio lungcancerfall. Risken att få lungcancer växer ju yngre man är då man börjar röka. Därtill påverkas risken för insjuknande av hur mycket och hur länge man röker.

Ickerökare

Grattis ickerökare! Risken att du får lungcancer är liten.

Rökare

Det där fula hålet är ett magsår. Tobakens nikotin försvagar magens motståndskraft mot helikobakterier. De förorsakar i sin tur magsår.

Ickerökare

I bilden syns inga obehagliga överraskningar eftersom ickerökarens magsäck hålls nikotinfri och därmed motståndskraftig t.ex. mot helikobakterier som förorsakar magsår.

Rökare

I bilden syns en blodpropp. En blodpropp kan i värsta fall förorsaka en plötslig död. Bland rökare fördubblas risken för en blodpropp.

Ickerökare

Att låta bli tobak hjälper till i att hålla blodkärlen i skick.

Rökare

Rökarens blodådror är illa ute och blodet kommer inte åt att samlas i penis under erektionen. Enligt undersökningar har rökare förutom två gånger mer erektionsstörningar, även hälften mindre samlag.

Ickerökare

Ickerökarens blodomlopp fungerar utan problem. Att låta bli att röka är den billigaste erektionsmedicinen eftersom hälften av impotensfallen beror på störningar i blodcirkulationen eller nervsystemet.

Rökare

Rökare har mindre spermier. Tobakens gifter minskar på spermiernas mängd och rörlighet och kan skada spermiernas struktur.

Ickerökare

Ickerökaren har mer spermier. Sädesvätskan hålls i skick då kemikalierna som finns i nikotinet inte kommer åt att skada spermiernas rörelse eller att minska deras mängd.