Näe miten tupakka vaikuttaa ihmiseen. Seikkaile kehon sisällä painamalla plus- ja miinusnappeja. Kun liikutat sivun keskellä olevaa slaideria kuvan päällä, voit vertailla tupakoijan ja ei-tupakoijan eroja.

 

Tietoja ja tipsejä hyvään oloon

Tupakoiva

Tupakoivan iho näyttää epäterveeltä, koska sen kimmoisuudesta huolehtivat elastaanisäikeet katkeavat helpommin. Väsynyt naama taas ei kiinnosta: erään sinkkupalvelun sadasta suosituimmista kuvasta vain kaksi oli tupakoivien kuvia.

Ei-tupakoiva

Savuttoman kasvot näyttävät terveiltä ja hyvinvoivilta, koska verenkierossa ei pyöri ihon kuntoa heikentäviä aineita. Savuttomuus toimii kuin kosmetiikka: iho säilyy terveenä ja vetovoimaisena.

Tupakoiva

Tupakanpolttajalle tulee helpommin finnejä. Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa, mikä taas altistaa tulehduksille. Röökinpolttajan akne onkin muita vaikeampi.

Ei-tupakoiva

Tupakoimattoman naama pysyy helpommin finnittömänä, koska hänen pintaverenkiertonsa toimii kuten pitääkin. Näin tulehdukset pysyvät kurissa ja finnit häipyvät nopeammin.

Tupakoiva

Tupakoivalle tulee enemmän ryppyjä. Polttaminen vähentää ihon kollageenia ja elastiinia, jotka ovat tuttuja tv-mainoksista. Ilman niitä ihosta katoaa kimmoisuus ja kiinteys. Se rypistyy.

Ei-tupakoiva

Savuttomalla on vähemmän ryppyjä. Erään tutkimustuloksen mukaan niitä on viisi kertaa vähemmän kuin askin päivässä 25 vuotta polttaneella.

Tupakoiva

Tupakoivan hymy on keltainen. Terva jämähtää kiilteen halkeamiin ja värjää hampaat.

Ei-tupakoiva

Tupakoimattoman hampaat ovat kauniin valkoiset ja tervattomat. Niihin muodostuu myös hammaskiveä vähemmän kuin tupakoivalla. Sen poistaminen on viheliäistä ja vihlovaa.

Tupakoiva

Tupakanpolttajan henki haisee. Tutkimuksen mukaan jopa 20 prosenttia ihmisistä on jättänyt seurustelukumppaninsa röökinpolton vuoksi. Haisuli ei houkuttele.

Ei-tupakoiva

Tupakoimattoman suusta ei puske ulos tupakkayskän vihreää limaa eikä tervanhajuisia hönkäyksiä. Käry-lehden haastatteluissa moni julkkis on sanonut suosivansa suutelua tupakoimattoman kanssa.

Tupakoiva

Tupakoivan hymy on keltainen. Terva jämähtää hammaskiilteen halkeamiin ja värjää hampaat. Lisäksi tupakka ja nuuska voivat aiheuttaa suusyövän.

Ei-tupakoiva

Kun et polta, kertyy vähemmän hammaskiveä, jonka poistaminen on vihlovaa ja viheliäistä. Myös riski sairastua suusyöpään on neljä kertaa pienempi.

Tupakoiva

Tupakoijat kaljuuntuvat ja harmaantuvat todennäköisemmin kuin muut, sillä tupakan myrkyt kertyvät hiuksiin asti.

Ei-tupakoiva

Savuttomat saavat yleensä nauttia hiustensa väristä ja määrästä röökaajia pidempään.

Tupakoiva

Tupakoija on stressaantuneempi kuin tupakoimaton. Röökin vieroitusoireet nimittäin aiheuttavat jatkuvaa hermoilua. Käsitys siitä, että tupakka rauhoittaa on siis täysin väärä.

Ei-tupakoiva

Savuttoman ei tarvitse tuijotella kelloa, naputtaa sormilla pöytää ja miettiä milloin pääsee taas röökille. Hän voi keskittyä elämään tässä hetkessä.

Tupakoiva

Arvoisa tupakoija: olemme pahoillamme, mutta kynsiasiantuntijoiden mukaan kauden muotiväri ei ole nikotiininkeltainen.

Ei-tupakoiva

Tupakoimaton voi itse päättää kynsiensä värin. Joko se on luonnollinen tai lakattu, mutta ainakaan se ei ole nikotiinin kellastama.

Tupakoiva

Tupakoijan keuhkot vahingoittuvat ja hengittäminen vaikeutuu. Tupakoija ei jaksa juosta tai sukeltaa yhtä pitkään kuin muut. Vanhempana häntä uhkaa keuhkoahtaumatauti, joka tuntuu siltä kuin hengittäisi käsi suun ja nenän edessä.

Ei-tupakoiva

Tupakoimattoman keuhkoissa muodostuu vähemmän limaa ja esiintyy vähemmän tulehduksia. Tupakoimaton pystyy kiipeämään ylös kerrostalon portaat vielä myöhemmällä iälläkin, siinä missä tupakoija jää puuskuttamaan puoliväliin.

Tupakoiva

Keuhkosyöpä on tuo ikävännäköinen tumma köntti tuossa. Tupakointi aiheuttaa yhdeksän kymmenestä keuhkosyöpätapauksesta. Keuhkosyöpään sairastumisen riski kasvaa mitä nuorempana tupakointi aloitetaan. Lisäksi asiaan vaikuttaa kuinka paljon ja kauan poltetaan.

Ei-tupakoiva

Onnittelut sinulle savuton! Riskisi sairastua keuhkosyöpään on pieni.

Tupakoiva

Tuo ilkeä reikä tuossa on mahahaava. Tupakan nikotiini heikentää vatsan vastustuskykyä helikobakteeria vastaan. Se taas aiheuttaa mahahaavan.

Ei-tupakoiva

Kuvassa ei näy mitään ikäviä ylläreitä, sillä tupakoimattoman vatsalaukkuun ei päädy nikotiinia ja näin se pysyy vastustuskykyisenä esimerkiksi mahahaavaa aiheuttavaa helikobakteeria vastaan.

Tupakoiva

Kuvassa näkyy veritulppa. Se saattaa johtaa jopa äkkikuolemaan. Tupakoijilla veritulpan riski kaksinkertaistuu.

Ei-tupakoiva

Savuttomuus auttaa pitämään myös verisuonet kunnossa.

Tupakoiva

Tupakoivan verisuonet ovat heikossa hapessa, eikä veri pääse pakkautumaan penikseen erektion aikana. Tutkimusten mukaan tupakoivilla onkin paitsi kaksi kertaa enemmän erektiohäiriöitä, myös puolet vähemmän yhdyntöjä.

Ei-tupakoiva

Savuttomalla veri kiertää. Tupakoimattomuus on halvin erektiolääke, sillä puolet impotenssista johtuu verenkierron ja hermoston häiriöistä.

Tupakoiva

Tupakoivalla on vähemmän siittiöitä, sillä tupakan myrkyt vähentävät siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, sekä voivat vahingoittaa siittiöiden rakennetta.

Ei-tupakoiva

Savuttomalla on enemmän siittiöitä. Siemenneste pysyy kunnossa, kun tupakan sisältämät kemikaalit eivät pääse haittamaan siittiöiden liikkumista ja karsimaan niiden määrää.